1200 New Jersey Avenue, SE

U.S. Department
of Transportation Washington, DC 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety

Administration DEC 2 2 2016

Mr. Douglas Shaw
4605 Industrial Drive
New Iberia, LA 70560

Reference No. 16-0096

Dear Mr. Shaw:

This letter is in response to your May 31, 2016, email requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to limited quantity packages of
Class 7 (radioactive) materials transported by passenger-carrying aircraft. Although not clearly
stated, we believe you ask whether the restrictions on the transport of radioactive materials in
passenger-carrying aircraft prescribed in § 175.700(a) apply to limited quantity packages
prepared in accordance with §§ 173.421 and 173.422.

The answer is no, provided your package is prepared in accordance with § 173.421 and also
meets the applicable requirements in § 173.422. That said, as prescribed in § 175.700(a), no
person may carry any other radioactive material, such as a Type A or Type B quantity, aboard a
passenger-carrying aircraft unless that material is intended for use in, or incident to research
(See §171.8 of this subchapter), medical diagnosis or treatment. Section 175.700(a) provides
exceptions for radioactive materials prepared in accordance with §§ 173.4a, 173.422, and ,
173.423, which may be shipped by passenger-carrying aircraft regardless of their end use and are
not subject to any other requirements of the HMR, including §§ 173.448(f) and 175.700(a).

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

/\7%%“\“

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch

Standards and Rulemaking Division
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Goodall, Shante CTR (PHMSA)

From: Rivera, Jordan CTR (PHMSA) \/ ‘-’OO ﬁ 49
Sent: Friday, June 03, 2016 10:01 AM

To: Hazmat Interps

Subject: FW: PHMSA Enforcement Program Feedback

Hi Shante/Alice,

Please submit this as a letter of interpretation. Mr. Shaw spoke with Eamonn in the Info Center.
Please let me know if you have any questions.

Thanks,
Jordan

From: Wilson, LeAndrew (PHMSA) On Behalf Of HM-Enforcement (PHMSA)
Sent: Friday, June 03, 2016 8:44 AM

To: INFOCNTR (PHMSA)

Subject: FW: PHMSA Enforcement Program Feedback

From: PHMSA Webmaster

Sent: Tuesday, May 31, 2016 11:02 AM

To: HM-Enforcement (PHMSA); PHMSA Webmaster
Subject: PHMSA Enforcement Program Feedback

Name: Douglas Shaw
Organization:

Street: 4605 Industrial Drive
City: New Iberia

State: Louisiana

Country: United States

Zip: 70560

Email: doug.shaw(@bristowgroup.com

Phone: 3373352425



Fax Number: 3373651576
Topic: PHMSA Enforcement Program Feedback

Question/Comment/Details: After talking to a
representative by phone I was instructed to resubmit
this request for written response. I was also informed
by Special Agent David Evan, FAA to contact this
agency to get clarification. Therefore, I request a
written interpretation on the carriage of class 7
radioactive materials. Bristow intends to transport
class 7 (radioactive) material with a TI of 0.1 in the
Baggage Compartment aboard passenger-carrying
aircraft. Our justification to legally provide this
service is as follows; 175.700 Special limitations and
requirements for Class 7 materials (a) Except as
provided in A§A§173.4a, 173.422 and 173.423 of
this subchapter, no person may carry any Class 7
materials aboard a passenger-carrying aircraft unless
that material is intended for use in, or incident to
research, medical diagnosis or treatment. Regardless
of its intended use, no person may carry a Type B(M)
package aboard a passenger-carrying aircraft, a
vented Type B(M) package aboard any aircraft, or a
liquid pyrophoric Class 7 material aboard any
aircraft. (b) Limits for transport index and criticality
safety index. A person may carry the following Class
7 (radioactive) materials aboard an aircraft only
when4€” (1) On a passenger-carrying aircrafta€” (i)
Each single package on the aircraft has a transport
index no greater than 3.0; (ii) The combined transport
index and the combined criticality index of all the
packages on the aircraft are each no greater than 50.
My interpretation of this rule based on the letter from
the FAA
(http://docketsinfo.dot.gov/reports/rspa/1999-
12/980335.PDF) is to allow the radioactive material
"in the cabin" of a passenger-carrying aircraft
provided that it is intended for research, medical
diagnosis or treatment. Bristow does not carry any
Hazardous Material in the cabin of our aircraft. Since
Bristow intends to carry Class 7 in the Baggage
compartment fully using the isolation distances listed
in 175.706, this exception does not apply. I have had
several individuals miss interpret this to mean that
only medically related materials could be carried by a
passenger aircraft regardless of the storage location.
Our position is stated by 175.700,(b)(1)(i) and (ii)




single package of UN2916, 4€eRadioactive Material,
Type B (U) packaged€ with a T.I. = .1 shipped in a
4€eSpec-150 packagea€ marked as
4€eUSA/9263/B(U)-964€ . Also, it appears that the
United States Nuclear Regulatory Commission has
also addressed this issue as recent as March 16, 2016.
USNRC stated 4€ce radioactive materials prepared for
shipment under the provisions of 49 CFR 173.421 or
49 CFR 173.422 are not subject to the requirements
of the Hazardous Materials Regulations (HMR: 49
CFR Parts 100-199) when transported by air. Limited
quantities of radioactive materials (49 CFR 173.421)
or exempted instruments or articles (49 CFR
173.422) may be transported in carry-on or checked
baggage on a passenger aircraft. Radioactive
materials prepared in accordance with 49 CFR
173.421 or 49 CFR 173.422, may be carried on a
passenger aircraft regardless of the end use of the
material. The provision in 49 CFR 175.700 (c) that
limits the carriage of radioactive material in carry-on
luggage to materials intended for use in, or incident
to, research, medical diagnosis or treatment, would
not apply.4€ Here is the link to the United States
Nuclear Regulatory Commission web page (Page
Last Reviewed/Updated Thursday, March 31, 2016)
that addresses this issue; http://www.nrc.gov/about-
nrc/radiation/protects-you/hppos/hppos241.html 1
await your written response in order to carry Class 7
(radioactive) materials in the baggage compartment
of a passenger-carrying aircraft, with a single
package on the aircraft having a transport index less
than 3.0 to our customers.




